Apple Bozdu!
Apple'ın son etkinliği: Büyük umutlar, küçük yenilikler ve bir sürü ertelenmiş özellik!
Apple etkinlikleri Lost dizisinin son sezonuna benzemeye başladı. Skeçteki gibi. “Bozdu, bozdu, bozdu. Bir yerden sonra bozmaz diye bekledik, daha da bozdu.” Burak hatırlatmasa 9 Eylül’deki etkinliği neredeyse unutmuştum. Yapay zekâ ile ilgili konularda bazı yeni işletim sistemi özelliklerini tanıttığı WWDC 2024 etkinliğini de hatırlayınca bir miktar ümit ile ekran karşısına geçtim.
Türkiye saati ile 20.00’da başlayan etkinlikte önce saat ve kulaklık gibi daha basit ürünlerin yeni modelleri tanıtılırken kullanılan makine öğrenmesi ve yapay zekâ terimleri aslında assolist olarak beklediğimiz iPhone’lar için heyecanımızı biraz daha arttırdı.
iPhone ve Apple Intelligence
Beklentilerin sonucu yine hüsran oldu. WWDC 2024 etkinliğinde (yazılımcılara yönelik, yazılım ağırlıklı yeniliklerin tanıtıldığı bir diğer Apple etkinliği) açıklanan yenilikler dışında neredeyse hiçbir şey yok desek abartı olmaz.
Hepsini tek tek anlatmaya inanın gerek yok. Ben özellikle iPhone’lar konusunda yapılan bazı açıklamalardaki detayları kurcalamak istiyorum.
Sanırım internet çağından sonra artık yeni çağın yapay zekâ çağı olduğunu herkes kabul ediyor. Basit ürünlerde bile bu yapay zekâ vurgusunu görmek mümkün. Dünyanın en değerli birkaç şirketinden biri olan Apple’ın da bu konuda daha aktif olmasını ve yeni teknolojiler tanıtmasını herkes bekliyor. Ama cidden dağ fare doğurdu. WWDC etkinliğinde OpenAI ile birliktelik anons eden Apple’ın ChatGPT’yi iPhone’lara entegre etmesi bekleniyordu. Evet baştan sona izledim. Hatta iPhone kısmını daha da dikkatli izledim. Hermès ile yaptıkları iş birliği sonucu üretilen saat kordonlarında bile Hermès ismi birden fazla anılırken ne OpenAI ne ChatGPT adı telaffuz edildi. Bu oldukça enteresandı. Zaten yapay zekâ konusunda sadece gizliliğe vurgu yaptı Tim Cook ve ekip arkadaşları. Yani tüm LLM telefon üstünde çalışacak internete bağlanıp herhangi bir sunucuya veri göndermeyecek. Gizliliğe önem veren kullanıcılar için bu çok önemli bir özellik olabilir ama lokalde çalışan bu büyük dil modeli istenilen sonuçları vermeyebilir. Zaten örnekler de oldukça basit gözüktü. ChatGPT ya da Claude gibi araçlar ile zaten aylardır yapılabilenleri lokalde çalıştırarak tekrar yapmış Apple.
Tanıtımda hızlıca geçtikleri bir detay dikkatimi çekti. Lokalde çalışan bu geniş dil modelinden daha çok güce ihtiyaç duyan işlemler için kullanıcılara sunacakları Private Cloud Computing kavramından bahsedildi. Tamamen Apple donanımı üstünde koşacak bu çözümün kendine özel daha temel bir işletim sistemine sahip olması bekleniyor. Apple’ın burada da gizlilik ve veri güvenliği garantisi vermesi önemli. Şu anda kullanıma sunulmuş bir özellik değil. Muhtemelen abonelik modeli ile çalışacağını düşünüyorum.
Çip konusunda Apple öncü olduğu 3 nm üretim teknolojisini A18 ve A18 Pro çiplerinde de devam ettiriyor. A16 Bionic ve A17 Pro işlemcilerinin halefleri olan bu çipleri de TSMC üretiyor. Mobil işlemci tasarlayan ve Android işletim sistemli cihazların en büyük çip tedarikçilerinden Qualcomm’un şu anda piyasada olan en son model çipi Snapdragon 8 Gen 3 ise 4 nm. Diğer büyük çip tasarımcısı Samsung ve Mediatek de 4 nm teknolojisini kullanıyorlar. Bu aslında çip konusunda rakiplerinden ilerde olan Apple’ın bu gücü kullanamadığını düşündürüyor.
Fotoğraf ve Video
Yapay zekâ konusunda hayal kırıklığı denilebilecek gelişmelerden başka dikkat çekici bir gelişme ise kamera için eklenen yeni buton. Evet, Apple telefonlardaki buton sayısını daha da artırdı. Ses ve güç butonundan sonra yeni eklenen Action butonu Apple’ı kesmemiş olmalı ki tamamen fotoğraf ve video amaçlı yeni bir buton eklemiş. Ama garip bir şekilde yatay kullanımda tanıttılar. Oysaki günümüzde dikey kullanım yatayı geçmiş durumda. Dikey kullanımda ne kadar fonksiyonel olacak onu da cihazı görünce anlayacağız. Ayrıca suyun diğer yakasından yani Android dünyasından bir haberle bu yeni buton konusunu kapatayım. Xiaomi fiziksel butonu olmayan bir telefon tanıttı. Hangi yaklaşım daha doğru, cihazları kullanıp görmek gerekiyor.
Etkinliği izlerken süre tutmadım ama sanırım en çok anlatılan konular fotoğraf ve video konuları oldu. Burada hepsini tek tek anlatmayacağım. Çoğunun normal bir kullanıcı için çok da önemli olmadığını düşünüyorum. Örnek olarak; iPhone 16 Pro modellerine ekledikleri 4 mikrofon detayı ve sinematik video özellikleri. Elbette bunlar da önemli gelişmeler ama hiçbirimiz profesyonel olarak fotoğraf veya video işi yapmıyoruz. Genele hitap eden bu tür etkinliklerde bu kadar detay konulara girilmiş olması aslında ellerinde pek de gösterecek bir şey olmadığını anlatıyor.
Apple Watch ve Airpods
Hızlıca yeniliklerden bahsedecek olursak daha ince bir Apple Watch tanıtıldı. Bir önceki nesle göre %10 inceltilmiş Apple Watch uyku apnesini de tespit etmeye başlayacak. FDA onayı bekleyen bu özellik konunun farkında olmayan insanları bilinçlendirebilir.
Airpods da ise ANC (Active Noise Canceling) özelliği Airpods Pro dan sonra 4. nesil Airpods’larda da ekstra bir özellik olarak sunulmaya başlanıyor. Bir miktar daha dolar verirseniz Airpods Pro almadan da bu özelliğe sahip olabileceksiniz. Ayrıca Airpods Pro’nun (yine FDA onay bekleyen) bir duyma testi özelliği ve işitme kaybı yaşayanlara yardımcı olacak özellikleri tanıtıldı.
Hüsranın sonu
Birçok özelliği hazır olmayan, gelecek yılın hedeflendiği bir Apple etkinliğini böyle özetleyebilirim. Yani yarın sipariş verip 20 Eylül’de cihazı elinize alsanız bile etkinlikte tanıtılan birçok özelliği ancak gelecek yıl kullanabileceksiniz. Ayrıca Apple Intelligence ‘da Türkçe desteği 2025’te de gelmeyecek gibi duruyor. Bunun da altına çizmiş olayım.
Yeni yazılım güncellemeleri ile gelecek özellikleri acaba bilerek mi bekletiyor Apple? Kendi LLM’i üstünde mi çalışıyor yoksa OpenAI ile birlikteliği konusunda hala beklentileri mi var? Bu etkinlik ve haberler soruları bugün için cevapsız bıraktı.
Bu konuda haberler geldikçe biz de bültenlerde yorumlarız.