Executive Summary - Pazarlama ve Tüketici Trendleri - 16
Etsy'nin uzun ilişki ısrarı, Reels'in bağımsızlık savaşı ve Reddit'in reklam dünyasındaki yükselişi bültende!
Pazarlama ve Tüketici Trendleri bülteninden merhaba! Bu haftaki bültende;
Reels, Instagram’dan Ayrılıyor
Etsy’nin Müşteri Sadakati Stratejisi
Tesla’nın Düşüşü Musk’ın Suçu mu?
TikTok’un Otomotiv Reklamları
ve daha fazlasını okuyacaksınız. Başlıyoruz!
Reels, Instagram’a Veda Edebilir
ABD’de TikTok’un geleceği belirsizliğini korurken Instagram’dan bir hamle geldi. Reels’in bağımsız bir uygulama olarak yayınlanması planlanıyor. Habere göre Instagram CEO’su bunu ekibe duyurdu. Ayrı bir Reels uygulaması ile Instagram genç kullanıcıları daha fazla platforma çekmeyi istiyor. Ve tabii ki bir diğer amaç reklam gelirlerini çeşitlendirerek rekabet gücünü artırmak.
Prime Video Reklamlarının KOBİ’lere Etkisi
Amazon küçük ve orta ölçekli işletmeler için satış kanalı olmanın ötesinde reklam alanında iyi bir platforma dönüştü. Prime Video’nun bu işletmeler için reklamlarını erişilebilir hale getirmesi büyük markalarla rekabetin de önünü açtı. Öyle ki geleneksel TV reklamlarına göre düşük maliyetlerle hedef kitlelere ulaşmak mümkün. Amazon DSP’nin (Demand-Side Platform) sunduğu veriye dayalı hedefleme ile markaların, hedef kitlelerine doğru mesajları ulaştırmalarını sağlıyor.
Amazon’un performansa dayalı reklamları, işletmeler için satışa dönüşen reklam yatırımları anlamına geliyor. Prime Video’daki siparişe yönlendiren reklam modelleri, müşterileri satın almaya teşvik ediyor. Küçük işletmeler için ise bu, görünürlük dışında doğrudan satış ve büyümeyi getiriyor.
Rufus’un Video Reklamları
Daha önceki bültenlerde Amazon’un yapay zekâ destekli alışveriş asistanı Rufus’u tanıttığını yazmıştık. Rufus, kullanıcıların ürün bulmasına yardımcı olmak için yapay zekâ destekli öneriler sunuyor. Daha önce metin tabanlı arama reklamlarını içeren Rufus, video reklamlarını test etmeye başladı. Bu aynı zamanda markaların anahtar kelime yerine konu bazlı anlamsal SEO’ya (semantic SEO) odaklanması demek. Amazon böylece geleneksel reklam alanlarının dışında yenilikçi reklam modelleriyle de gelirlerini artırmayı hedefliyor.
Amazon’un Yapay Zekâ Asistanı Alexa+
Amazon, yeni nesil dijital asistanı Alexa+ ile tüketici alışkanlarına farklı bir boyut getiriyor. Alexa+, doğal dili anlama, kişisel bilgileri hatırlama ve karmaşık istekleri yerine getirme gibi yetenekleriyle, akıllı ev ve alışveriş deneyimine sahip. Örneğin, kullanıcıların evde olmadıklarında güvenlik görüntülerini istemesi veya sesli komutla detaylı bir market listesi oluşturması gibi işlemler bu sistem ile oldukça kolay.
Bu sistem aynı zamanda markalar için de yeni fırsatlar demek. Bu sistem sayesinde tüketicilere daha kişiselleştirilmiş öneriler sunmak mümkün. E-ticaret alanında sesli komutlarla sipariş verme veya alışveriş listeleri oluşturma gibi özellikler müşteri deneyimini hızlandıran unsurlar. Fakat burada gizlilik konusundaki endişeler ve bu özelliklerin ücretli olması tüketicilerin kullanımını yavaşlatıyor diyebiliriz.
Etsy’nin Uzun İlişki Israrı
Pazaryerleri arasındaki rekabet gittikçe artıyor. Özellikle Shein, Temu gibi düşük fiyat ve hızlı teslimata odaklanan platformların popülerliği de ortadayken Etsy bambaşka bir yol izlemeyi tercih ediyor. Platform, kısa vadeli satış artışlarından çok uzun vadeli müşteri bağlılığını güçlendiren bir stratejiye yönelmiş durumda. Bu durum Etsy’nin dördüncü çeyrek gelirini yıllık bazda %1 artarak 852 milyon dolara ulaştırsa da belirlenen hedefin altında kalmasına yol açtı.
Etsy, daha fazla müşteriyi mobil uygulamasına çekmek istiyor. Satışlarının %40'dan fazlası mobilden olmasına rağmen genel ziyaretçilerin %25'ini oluşturuyor. Platform öncelikle bu noktaya odaklanarak kullanıcı deneyimini iyileştirecek. Özellikle kullanıcı davranışlarını analiz eden LLM’lerle kullanıcıların hangi ürünlere göz attığını, hangi görsellere daha fazla odaklandığını ve hangi ürünleri hızlıca geçtiğini analiz etmeyi amaçlıyor. Öyle ki amaç; müşteriye özel olarak tasarlanmış bir mağazada vitrin alışverişi yapıyormuş hissini vermek.
Tesla’nın Sorunu Musk mı?
Elon Musk’ın siyasete giderek daha fazla müdahil olması, Tesla’nın marka algısını sarsmaya devam ediyor. Özellikle Avrupa’daki tüketiciler, Musk’ın aşırı sağ ve Trump ile olan yakınlığından dolayı Tesla’ya karşı bir duruş sergiliyor. Tesla’nın Almanya’da satışları %59, Fransa’da %63, İsveç’te %44 düştü. Bununla birlikte kurumsal müşteriler de Tesla filolarını bırakmaya başladı.
Artık tüketici trendleri ürün özelliklerinden çok markaların duruşlarıyla şekilleniyor. Tesla sahipleri, Musk’a tepki olarak araçlarını satmanın yanında "Anti-Elon" çıkartmalarıyla mesaj veriyor ve alternatif markalara yöneliyor.
Google’ın Parmak İzi Hassasiyeti
Google kullanıcı gizliliği ile ilgili konularda daha önce karşı çıktığı parmak izi yöntemini kullanmaya başlayacağını açıkladı. Bu yöntemle Google, kullanıcıların IP adresleri ve cihaz bilgileri üzerinden takip edilmesine izin veriyor. Reklam verenler için daha güçlü hedefleme fırsatı anlamına gelen yöntem, tüketicilerin kontrollerinin de azalması demek. Google’a bu konuda itirazlar gelmesine rağmen; “Kullanıcılara kişiselleştirilmiş reklamlar alıp almama konusunda hâlâ seçim hakkı sunuyoruz ve sektör genelinde sorumlu veri kullanımını teşvik etmek için çalışmaya devam edeceğiz.” cevabını veriyor.
Parmak İzi (Fingerprinting) Nedir?
Bu yöntem kullanıcıların cihaz ve tarayıcı bilgilerini toplayarak bir profil oluşturma tekniği. Ekran boyutu, tarayıcı türü, zaman dilimi ve IP adresi gibi verileri birleştirerek kullanıcıları takip etmeyi kolaylaştırıyor. Bu konudaki itirazların temel sebebi ise, çerezlerin aksine parmak izinin kullanıcılar tarafından kontrol edilememesi ve hassas bilgilerin üçüncü taraflarla paylaşılmasına yol açtığı endişesi.
Gerçek, Oy Çokluğuyla Belirlenecek
Meta’nın uzun süre kullandığı doğrulama programını kaldırıp yerine kullanıcı tabanlı içerik denetleme modeli olan Topluluk Notları’na geçiş yapacağını duyurduğundan bahsetmiştik. Fakat Meta sistemin nasıl işleyeceği ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Tek bildiğimiz, Topluluk Notları sisteminin X’te olduğu gibi tarafsız değerlendirmeleri sağlamak adına farklı bakış açılarına sahip kişilerin ortak bir görüşe varmasını gerektirdiği. Eğer bu olmazsa herhangi bir yaptırım olmayacak. Dahası eğer bir not üzerinde anlaşma sağlanamazsa ve içerik zararlı veya yanıltıcıysa, bu içerik Meta’nın dünya çapında milyarlarca kullanıcıya ulaşan platformlarında görünmeye devam edecek.
Reklamverenler için Yeni Oyun Alanı: Reddit
Dijital reklam pazarı büyümeye devam ederken Meta, Google ve Amazon dışında Reddit gibi daha küçük platformlar da pastadan pay alıyor. Dördüncü çeyrek gelirini %71 artırarak 428 milyon dolara ulaşan Reddit, markaların geleneksel platformlar dışında yeni kitlelere ulaşma isteğinin de kanıtı. Reklamverenler açısından kullanıcıların rağbet ettiği niş topluluklara yönelik hedefli kampanyalar da iyi bir gelir kapısı.
Aynı zamanda Reddit’in büyümesi, markaların sadece geniş erişime değil, kaliteli etkileşimlere de yatırım yaptığını gösteriyor. Tüketici trendleri de güvenilir topluluklar içinde organik etkileşim sağlayan platformları tercih etme yönünde ve Reddit’te bu alanda iyi bir konum elde etmişe benziyor.
TikTok Otomotiv Reklamları
TikTok, otomotiv reklamcılığı alanında adım atarak TikTok Otomotiv Reklamlarını tanıttı. Platformda markalar, araç modellerini kullanıcıların ilgi alanlarına göre eşleştiriyor. Reklamlar video + ürün kartı ve çoklu bağlantılı karusel formatlarıyla sunuluyor. Peugeot gibi markalar, TikTok Otomotiv Reklamları ile etkileşim başına maliyetlerini %95 oranında düşürdü ve platformun güçlü bir dönüşüm sağladığını gösterdi. Bu da TikTok’un sunduğu veri odaklı eşleştirme ve dinamik içerik seçeneklerinin daha fazla görünürlük ve yüksek kaliteli trafik sağladığını gösteriyor. Otomotiv markaları da TikTok’un güçlü topluluk etkisini avantaja çevirmek istiyor.
Derin Öğrenme Reklamcılığı Nasıl Dönüştürüyor?
Reklamcılık artık eskisi gibi değil. Geniş demografik hedeflemeler ve tahminlerle yapılan kampanyalar yerini veriye dayalı ve gizlilik odaklı çözümlere bırakıyor. Derin öğrenme (DL) ise kullanıcı davranışlarını analiz ederek reklamların doğru kişiye, doğru zamanda, doğru içerikle ulaşmasını sağlıyor. Üstelik bunu yaparken kişisel verileri toplamadan yaptığı hedefleme sayesinde kullanıcıların ilgi alanlarına uygun reklam deneyimleri sunuyor. Derin öğrenme milisaniyeler içinde büyük veri kümelerini işleyerek reklam tekliflerini otomatik olarak optimize ediyor.
Bu yeni teknoloji, reklam bütçesini daha verimli kullanmanın yanı sıra, geçersiz trafiği tespit ederek gereksiz harcamaları da engelliyor. Derin öğrenme destekli kampanyalar, tıklanma oranlarında %15, dönüşüm oranlarında %40 ve yatırım getirisinde %35 artış sağlıyor.
Bir sonraki bültende görüşmek üzere. Yine sizin için seçtiğimiz en özel pazarlama haberleri ile karşınızda olacağız.
Keyifli okumalar...